zondag 7 september 2014

Leesautobiografie


Toen ik nog in de kleuterschool zat, lazen mijn ouders voor het slapen gaan boeken voor. Zij vonden dit leuk en leerrijk. Thuis hadden we een sprookjesboek waaruit veel gelezen werd. Ik vroeg altijd om  het sprookje Hans en Grietje voor te lezen. Het sprak me op de één of andere manier wel aan om een eigen huisje van snoep te hebben.



Als ik dan wat ouder werd, begon de leerkracht in het eerste leerjaar het boek, Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon, voor te lezen. Het was een zeer griezelig verhaal en ik keek er altijd heel hard naar uit om het vervolg te horen.

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/8/8/3/7/1001004002107388.jpg Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon

Wanneer ik zelf kon lezen vanaf mijn zeven jaar, begon ik boekjes van de school van de uitgeverij Plantyn te lezen. Dit waren boekjes zonder al te veel betekenis met zeer makkelijk taalgebruik. Na verloop van tijd werd dit te makkelijk  en als we naar de bibliotheek gingen met onze school, wat we om de twee weken deden, zocht ik naar wat moeilijkere boeken.
 



De Zusjes Kriegel van Marc de Bel


Eenmaal in het derde leerjaar, heb ik de zusjes Kriegel van Marc de Bel gelezen. Deze figuren waren fascinerend. Het was het begin van een lange reeks boeken van Marc de Bel zoals Het ei van oom Trotter, Stuffie, De monsters van Frankenzwein, Blinker en de bende van Bork,....
 
Vanaf het 4de leerjaar moest ik op de school boeken beginnen lezen van een 100-tal bladzijden.  Ik had altijd goede punten voor deze boekbesprekingen, desondanks vond ik het niet leuk om boekbesprekingen te maken.
In het eerste middelbaar heb ik de schrijver Dirk Bracke ontdekt toen ik voor school het boek Black moest lezen. Ik heb dan meteen na die opdracht een tweede boek gelezen. Dit beviel me zeer en ik heb meteen een pakket van vijf boeken gekocht van hem.

http://www.leesfeest.nl/sites/default/files/black.jpg Black van Dirk Bracke

Ondertussen had ik door een nieuwe opdracht de schrijver ‘Anthony Horowitz’ ontdekt. De manier waarop hij schreef sprak mij aan. Ik deed er veel minder lang over om een boek te lezen als het echt leuke en spannende verhalen waren.

 Stormbreaker, een van de beste boeken van Anthony Horowitz


In het tweede middelbaar heb ik nog alle boeken van de reeks van Harry Potter van JK Rowling gelezen. Deze waren goed, maar ik moest me echt heel hard concentreren om me niet te vergissen in de verschillende namen. Ook heb ik terzelfdertijd nog Valse Start van Gerard Van Gemert doorgenomen.

http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20111125192135/harrypotter/nl/images/7/71/Boek1.jpg De Steen Der Wijzen van JK. Rowling

In het derde middelbaar heb ik verschillende boeken van verscheidene auteurs gelezen zoals Het Gouden Ei van Tim Krabbé en  Medeplichtig van Nicci French, deze laatste was in het begin zeer saai en ik had helemaal geen zin meer om hem voort te lezen, maar net op dat moment begon het spannender te worden en krijg je alsnog meer verlangen om het boek uit te lezen.

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/9/3/4/8/1001004011218439.jpg Het Gouden Ei van Tim Krabbé

Vanaf het vierde middelbaar begon ik als maar minder boeken te lezen, wegens mijn hobby’s. Ik verloor mijn interesse in boeken en ik las alleen nog maar boeken wanneer ik moest voor een schoolopdracht.
Nu lees ik alleen nog strips zoals bijvoorbeeld die van Kuifje of Kiekeboe. Ook lees ik dagelijks de krant en af en toe de Humo.

http://www.jongnva.be/wp-content/uploads/2012/09/kuifjesboek.jpg Kuifje in Afrika van Hergé

Kortom, ik ben momenteel niet echt geïnteresseerd in het inkijken van boeken omdat ik niet veel tijd heb en ik zou ook niet goed weten welke boeken en welke schrijver ik zou moeten uitkiezen.   Dit is normaal voor mensen van mijn leeftijd, denk ik.    De meesten hebben andere activiteiten.  Misschien dat ik later nog wel de goede boeken vind en weer veel ga lezen.